Przejdź do treści strony

Wirus grypy ptaków

WIRUS PTASIEJ GRYPY
WIRUS PTASIEJ GRYPY

Zakażenie

  • Możesz zakazić się wirusem grypy ptaków, jeśli:
    masz bliski, bezpośredni kontakt z zakażonymi żywymi/padłymi ptakami, ew.
    zakażonymi ssakami,
  • masz kontakt z wydalinami i wydzielinami zakażonego drobiu/dzikich ptaków oraz
    zanieczyszczonymi powierzchniami np.

    •  dotykasz chorych/martwych ptaków, podczas uboju/utylizacji tusz ptaków,
    •  dotykasz powierzchni skażonych wirusem w gospodarstwie,
    • masz kontakt z aerozolem powstającym podczas oczyszczania pomieszczeń gospodarstwa itp.
  • ▪ masz kontakt z surowym mięsem ptaków zakażonych pozyskanym poza nadzorem
    weterynaryjnym (ubój, patroszenie i porcjowanie mięsa w domowych warunkach,
    „mokre targi w Azji”).

Wirusy grypy ptaków giną w temperaturze 60-70°C (ulega on zniszczeniu w wyniku
pasteryzacji). W zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus
zachowuje zakaźność nawet przez 4 dni w 22°C i ponad 30 dni w 0°C.

Zakażenie wirusami grypy ptaków u ludzi wywołuje objawy podobne do objawów
„zwykłej” grypy. Są to:

  • gorączka lub stan podgorączkowy
  • złe samopoczucie
  • bóle głowy
  • bóle mięśni, stawów
  • kaszel
  • ból gardła
  • zapalenie spojówek
  • duszność
  • biegunka
  • objawy neurologiczne

    Zalecenia

Jeśli masz kontakt z ptakami (żywymi lub martwymi) lub innymi zwierzętami albo
podróżujesz do regionów, w których odnotowuje się przypadki zachorowań na grypę
ptaków u ludzi:
unikaj bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz
przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów,

  • unikaj dotykania chorego lub martwego ptactwa bez zabezpieczenia w środki ochrony
    osobistej (zawsze zakładaj: fartuch/kombinezon, rękawice, maski ochronne FFP3,
    gogle, ochraniacze obuwia, czepek na głowę),
  • stosuj rutynowe zasady higieny osobistej takie jak: częste mycie rąk ciepłą wodą z
    mydłem, w szczególności po przyjściu do domu, przed przygotowaniem/spożywaniem
    posiłku, po kontakcie ze zwierzętami, po skorzystaniu z toalety itd.,
  • unikaj bliskiego kontaktu z osobami chorymi,
  • przestrzegaj higieny kaszlu i kichania (w czasie kaszlu lub kichania zakryj usta i nos chusteczką oraz natychmiast wyrzuć zużytą chusteczkę do kosza; gdy nie maszchusteczki kasłaj lub kichaj w zgięcie łokcia),
  • spożywaj tylko żywność poddaną właściwej obróbce termicznej (gotowaną, pieczoną,duszoną, dobrze wysmażoną),
  • jeśli jesteś zawodowo narażony na kontakt z podejrzanymi o zakażenie lub chorymi ptakami (jesteś lekarzem weterynarii, hodowcą drobiu, dokonujesz uśmiercania chorych ptaków, wykonujesz dezynfekcję pomieszczeń gospodarczych, jesteś myśliwym, zajmujesz się ochroną dzikich ptaków), stosuj odpowiednie środki ochrony osobistej (w szczególności fartuchy/kombinezony, rękawice, maski ochronne FFP3 i gogle, ochraniacze obuwia),

 

Jeśli u zwierzęcia domowego pojawią się nietypowe objawy choroby, zgłoś się
z nim niezwłocznie do lekarza weterynarii

jeśli pojawią się u ciebie niepokojące objawy grypopodobne (albo inne nietypowe, w
tym neurologiczne) – zgłoś się do lekarza i poinformuj go o kontakcie z
chorym/padłym ptactwem lub innym zwierzęciem.

Więcej informacji

Tutaj znajdziesz więcej informacji nt. grypy ptaków u zwierząt i ludzi w krajach UE oraz na
świecie:
▪ https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/grypa-ptakow
▪ https://www.piwet.pulawy.pl/komunikaty/3
▪ https://www.ecdc.europa.eu/en/avian-influenza-humans/facts
▪ https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/avian-influenza
▪ https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(avian-and-other-zoonotic)
▪ https://www.woah.org/en/disease/avian-influenza/#ui-id-2
▪ https://www.cdc.gov/flu/avianflu/avian-flu-summary.htm